Bez plata radnici sa borskog budžeta

Boru uskraćen novac iz republičke kase

BOR – Radnici opštinske uprave u Boru ostali su bez avgustovske plate pošto je Ministarstvo finansija pre dve nedelje bez obrazloženja zabranilo transfer novca iz državne u opštinsku kasu. To je učinjeno nakon kontrole budžetske inspekcije o trošenju sredstava iz budžeta. Tako je bez zarada ostalo 180 radnika opštinske uprave i još 200 ljudi koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Osim radnicima opštinske uprave, zarade nije moguće isplatiti ni zaposlenima u Narodnoj biblioteci, Ustanovi za decu „Bambi“, Centra za kulturu, JP „Štampa radio i film“, JP Direkcije za izgradnju Bora i radnicima Javnog pravobranilaštva, preduzećima koja se finansiraju iz budžeta.

Kako „Blic“ saznaje, budžetska inspekcija nekoliko dana je češljala po dokumentAciji odeljenja za budžet i finansije SO Bor, i ubrzo nakon toga, bez ikakvog obrazloženja, Ministarstvo je naložilo da se zamrzne transfer novca.

Predsednik opštine Bor, radikal Branislav Rankić smatra da ova odluka ima isključivo političku pozadinu.

– Umesto izveštaja budžetskog inspektora o eventualnim nepravilnostima koje su otkrivene, imamo najavu da će on doći i ove nedelje kako bi nastavio kontrolu. Nejasno nam je zašto kontrolu nije dovršio tada, i imamo razloga da sumnjamo da se ceo proces namerno odugovlači – kaže Rankić.

On tvrdi da je budžet trošen namenski, onako kako je i predviđeno odlukom o budžetu.

– NačelniCA za finansije i budžet Ružica Mihajlović me je obavestila da postoje neke sitne zamerke oko trošenja novca iz decembra 2005. godine kada je predsednik opštine bio Dragan Veličković, ali transfer novca nema nikakve veze sa inspekcijom. Očigledna je želja ministarstva i Vlade Srbije da javno mnjenje u Boru okrenu protiv mene tako što će me onemogućiti da isplatim zarade zaposlenima – kaže gradonačelnik Bora i preti tužbom.

– Zbog zabrane transfera novca razmišljamo o mogućnosti da podnesemo tužbu protiv ministra finansija Mlađana Dinkića. Naravno da on neće odgovarati dok je na vlasti, ali će se promeniti Vlada, i on će morati da snosi posledice kršenja Zakon o budžetu – zapretio je Rankić.

Saša Trifunović