POČEO 47. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

U Guči je juče svečano otvoren 47. dragačevski sabor trubača, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Tačno u 10 časova prangije s okolnih brda označile su početak najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i najvećeg festivala trube u svetu, koji će trajati do 12. avgusta.

Uz zvuke saborske himne “Sa Ovčara i Kablara” trubačkog orkestra Jovice Pavlovića, potpredsednik Skupštine Srbije Miloljub Albijanić podigao je zastavu Dragačevskog sabora na jarbol, pored spomenika Trubaču u centru Guče. On je ocenio da je ta manifestacija postala brend Srbije.

– Guča je kao izvorna muzika i pesma, ona je sastavni deo naše kulture. U Guču bi turisti trebalo da dolaze čitave godine, a ne samo za vreme sabora. Narod u Guči i Dragačevu mogao bi da živi od turizma – ocenio je Albijanić i pozvao građane da za trenutak ostave svoje probleme i narednih dana dođu u Guču.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, svečano je otvorio tu smotru i dodao da će na manifestaciju doći i premijer Srbije Vojislav Koštunica, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića. Najavio je da će u narednih pet dana u Guču stići i predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici ambasada iz nekoliko evropskih zemalja.

Otvaranje manifestacije pratilo je više od sto novinara. Sabor prate i televizijske ekipe iz Nemačke, Mađarske, Australije, Španije, Italije i Gane.

Prvog dana 47. dragačevskog sabora trubača ugostitelji su snizili cene većine usluga. Najtraženiji je kiseli kupus iz zemljanog lonca, a porcija staje 200 dinara, dok su pljeskavice 150 dinara. Jagnjeće pečenje se nudi za 1.000 dinara kilogram, a praseće je 700 dinara. U centru Guče na ražnju se peče vo od 550 kilograma. Cena tog pečenja biće 1.500 dinara za kilogram ili 150 dinara porcija. Sokovi i pivo su po 100 dinara.

– Tokom 47. dragačevskog sabora trubača saobraćajna policija će pojačati kontrolu vozača – najavio je načelnik Saobraćajne policije u Čačku Dragoslav Krdžić. – Svi vozači za koje bude utvrđeno da su pod dejstvom alkohola, biće isključeni iz saobraćaja i zadržani u najbližoj policijskoj stanici dok se ne otrezne, ukoliko upravljač ne preuzme neko od saputnika koji poseduje dozvolu.
Policija Moravičkog okruga dobila je pojačanje iz drugih krajeva Srbije, pa će kontrola učesnika u saobraćaju biti veoma stroga. Krdžić je najavio da će se kontrola obavljati na području i do 50 kilometara od Guče, počev od Gornjeg Milanovca na Ibarskoj magistrali do blizine Kragujevca, Kraljeva, Požege i Ivanjice.
(Beta, Tanjug)

Niče helioport

U Guči je juče, u okviru otvaranja 47. dragačevskog sabora trubača, počela izgradnja prvog helioporta za civilni saobraćaj u Srbiji. Predsednik saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović rekao je da će helioport biti izgrađen po svim evropskim standarima. On je istakao da domaće zakonodavstvo ne reguliše tu oblast i zato će se sve raditi po ugledu na francuske propise. Prema Jolovićevim rečima, između Guče i Beograda biće uspostavljena stalna helikopterska veza, a iduće godine Guča će helikopterima biti povezana s evropskim metropolama.