3M (Mediji,Muka Mi)

17.07.2008. TV Bor, Emisija “INFO+” – Izjavu predsednika Opštine Bor, Branislava Rankića, nisam video kao do sada. Jednostavno, novinar je to uradio sam prepričavajući šta je ovaj hteo da kaže. Znam da je to dozvoljeno novinarsko izražavanje ali se pitam da li ovde ima, opet novinarski rečeno „različitog tretiranja sagovornika“. Ne smatram da je gospodin predsednik beli medved, ali mi smeta što izjave (njegova i suprotne strane) nisu isto tretirane te je ova druga izjava potpuna, jer sam čuo šta je sagovornik rekao a predsednikove reči su prepričane.

Slično se dogodilo i u dnevniku 2, gde sam primetio jedan montažerski trik. Kada je predsednik davao izjavu o postavljenju kordinatora, vidljiv je bio rez (pojavljuje se grb opštine koji visi na zidu sale) i nedostaje rečenica koja je bila u prilogu u prvom dnveniku, gde ovaj kaže „ .. da nije bio tu kada je Opštinsko veće zasedalo i donelo odluku o postavljenju kordinatora…“ Toga se sećamo vrlo dobro jer je zamenik predsednika opštine dao izjavu i veoma mi je još tada bilo čudno da TV Bor nije uzela bar FONO IZVEŠTAJ od predsednika kao što su do sada to činili kada su tako važne teme u pitanju.

Inače, početak dnevnika je veoma upečatljiv. Naime pored najvažnije teme, ne samo u Boru nego i u Srbiji pa i u Svetu – Ekologije, naš regionalni info servis, prve korake sanacije najveće tragedije Bora stavlja na neko drugo mesto, i dnevnik počinje sa imenovanjem kordinatora (a o čemu smo za ovih par dana čuli mnogo puta) i projekat vredan 2.000 000 evra i završetak brane je morao da sačeka malo.

Takodje imam nenadjebiv osećaj da je fono-izveštaj kordinatora dat čitanjem. Vidne su greške i spreman sam da se kladim u ove moje djozluke da je čitao tekst. U tom izjavljivanju izdvajam (ne zamerite ako ne citiram doslovce) „…ja dobro procenjujem i vrlo odmereno dajem obećanja…“ pa se pitam šta je to dao 14.07.2008. kada je u emisiji „Aktuelnosti“ čak dva puta rekao da će radnici ŠRIF-a „sutra dobiti platu“. Ko je kriv što se to nije desilo nije bitno niti zameram, ali kada se daje takva izjava mora se dobro razmisliti, dobro proceniti, i obavezno se malo ograditi jer u ova luda vremena svašta može da Vam poremeti i manje planove.

Dalje u dnevniku je Branislav Rankić predsednik opštine a Saša Mirković je Gospodin Saša Mirković. I opet ništa lično ali novinarski neprofesionalno, jer je i to različito tretiranje..

Toliko o novinarstvu, uredjivanju …

Sad opet moram da se dotaknem tragedije od pre neki dan i ovim izrazim svoj lični strah i zabrinutost.“Novinar Boban“ je otputovao u Crnu Goru. Ja lično, da sam na njegovom mestu ne bih posle onakvih pretnji, jer moram dobro da znam odakle dolazi opasnost i gde smem da se krećem. A ko mi garantuje da je anonimni poziv došao iz Bora i da neće doći opet sa nekog drugog mesta. Znajući da kriminalci, koji su spremni na tako nešto, deluju baš tamo gde ih najmanje očekujemo i kada se najmanje nadamo, ne bih se usudio na tako dalek put. Bar smo se toga nagledali u filmovima , a i na našim prostorima u zadnje vreme.

Dzafer