Bombe za EURO 2008

Troje austrijskih državljana povezanih sa Al Kaidom planiralo terorističke napade tokom Evropskog prvenstva u fudbalu naredne godine u Austriji i Švajcarskoj

Slučaj troje austrijskih državljana, uhapšenih zbog sumnje da su preko interneta pretili terorističkim napadima, dobio je novu dimenziju otkrićem da su ti napadi planirani u vreme održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. godine, piše austrijska štampa.Do sada se verovalo da se radilo samo o pretnji vladama Austrije i Nemačke, sa zahtevom da povuku trupe iz Avganistana, kao i da glavni osumnjičeni Mohamed Mahmud (22), koji je bio u vezi sa terorističkom organizacijom Al Kaida, nije planirao nikakve napade.Naime, on je sa muslimanom, uhapšenim u Kanadi, preko interneta razgovarao o samoubilačkim atentatima na bečko sedište UN, i pre svega na mesta odigravanja predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu EURO 08, čiji su domaćini Austrija i Švajcarska, tvrdi bečki dnevnik Esterajh.EURO 08 je posebno atraktivan jer će se na njemu okupiti velike mase ljudi, kao i političari, konstatovali su teroristi u svojoj elektronskoj prepisci.Ove pojedinosti kontakta dvoje osumnjičenih otkrila je američka organizacija „Potraga za međunarodnim terorističkim kanalima“ (SITE), koja se bavi nadgledanjem svih kontakata preko interneta na kanalima Al Kaide.
SITE je organizacija koja je ušla u trag poslednjoj video-poruci šefa Al Kaide Osame Bin Ladena povodom šestogodišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Za sada još nije jasno koliko su odmakli planovi Mohameda Mahmuda, koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru. Kanadske vlasti su, inače, upozorile UEFA na opasnost od mogućih terorističkih napada tokom EURO 08. Esterajh tvrdi da je UEFA u jednom pismu navela da je „bezbednost za vlasti obe zemlje domaćina EP najviši prioritet“.

UEFA NEĆE PUBLICITET

UEFA takođe podvlači da saznanja o mogućim planovima za izvršenje terorističkih napada iz bezbednosnih razloga ne treba objavljivati.
Austrijske vlasti, nakon hapšenja troje muslimana 12. septembra – dva muškarca i jedne žene – od kojih je, u međuvremenu, zbog nedostatka dokaza iz pritvora pušten stariji muškarac (26) – saopštila je da postoje saznanja da su se ova lica raspitivala za mogućnosti nabavke eksploziva.
Policija je, međutim, ocenila da se radilo samo o maštarijama i saopštila da prilikom pretresa stanova nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv.

(Tanjug)