160 naših studenata gladuje u SAD

Autor: Hana Dunđerov04.07.2007 –

Krenuli na obećani posao u Ameriku, ostali na ulici
160 naših studenata gladuje u SAD

Oko 160 novosadskih studenata, koji su se otisnuli u Ameriku u potrazi za sezonskim poslovima, ostavljeno je na milost i nemilost u Atlantik Sitiju, bez odgovarajućeg posla i smeštaja.

Studenti, mahom iz Novog Sada, platili su oko 2.000 evra agenciji SEEA, očekujući u zamenu pomoć u pronalaženju posla i smeštaja u Americi. Međutim, svega je njih 15 dobilo posao na sajmu zapošljavanja koji je agencija organizovala, a ostali su bili primorani da se snalaze i prihvataju najteže poslove za minimalnu dnevnicu od oko 7,5 dolara na sat. Oni koji nisu imali ni toliko sreće, nalaze se u stranoj zemlji, bez posla i plaćenog smeštaja i sa povratnom kartom koja se može upotrebiti tek ukoliko doplate 100 dolara da bi promenili planirani datum putovanja.
– Zaista je loša sitaucija u Atlantik Sitiju. Istina je da im je rečeno da će sami morati da traže posao, ali im je obećana pomoć. Ispostavilo se da poslova nema, da je ponuda ograničena na najteže poslove, da oni traju po svega nekoliko nedelja, smeštaj im je bio plaćen samo za sedam dana i sada se snalaze kako znaju, a koliko sam čula neki su se i vratili – priča Novosađanka Olja P., čiji se poznanik trenutno nalazi u Atlantik Sitiju.
Ovakva situacija, kako potvrđuju za „Blic“ studenti koji se nalaze na razmeni u Americi, događala se i u drugim gradovima i sa drugim agencijama. Problemi su, tvrde oni, izbili i u Las Vegasu, Bostonu i na Floridi.

Opširnije u izdanju za sredu 04. jul 2007. BLIC-a ON LINE 

Jedan komentar