06.jul

Na današnji dan:

1415. – Spaljen je kao jeretik Jan Hus, češki verski reformator i narodni propovednik, profesor i rektor Univerziteta u Pragu. Ustao je protiv nemačkog uticaja u Češkoj i borio se protiv bogaćenja i zloupotreba u katoličkoj crkvi. Papa ga je osudio i bacio na njega anatemu 1410. godine.

1483. – Krunisan je engleski kralj Ričard III. Vladao je dve godine i poginuo je kod Bosvorta, u borbi sa Henrikom VII iz dinastije Tjudora.

1785. – Američki kongres usvojio je odluku da se nacionalna valuta nazove dolar.

1855. – Rođen je srpski vojvoda Živojin Mišić, učesnik svih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Vojno obrazovanje stekao je u Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu predavao je od 1898. do 1904. strategiju.

1912. – U Stokholmu su otvorene pete Olimpijske igre.

1958. – Aljaska je postala 49. američka država.

1962. – Umro je Vilijem Fokner, amrički romasijer i pripovedač, jedan od najvećih američkih pisaca XX veka i, uz Džejmsa Džojsa i Virdžiniju Vulf, najznamenitiji predstavnik modernog psihološkog romana ili ‘romana toka svesti’.

1964. – U Londonu je premijerno prikazan film Bitlsa – „Hard Day’s Night“.

1991. – Štefi Graf osvojila je Vimbldon pobedom nad Gabrijelom Sabatini u finalu.

A šta je aktuelno danas:

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor osvojili su u subotu Vimbldon, pošto su u finalu turnira pobedili osme nosioce Jonasa Bjorkmana iz Švedske i Kevina Ulijeta iz Južne
Afrike sa 3:1 (7:6, 6:7, 6:3, 6:3).
Zimonjić je sa Nestorom, sa kojim je bio postavljen za drugog nosioca na Vimbldonu, stigao do svoje prve grend slem titule …

@@@@@@@@

U poslaničkom klubu DS-a juče rečeno da su određena sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu mandatara Mirka Cvetkovića

Za ponedeljak je sazvana Druga posebna sednica, na čijem će dnevnom redu biti izbor vlade. Međutim, već su poznata sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu mandatara Mirka Cvetkovića. Zajedno u novoj vladi će sedeti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin i četiri ministarke iz G17 plus. Najveći broj resora će voditi Demokratska stranka, za čiji izbor mora da glasa najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije, a sve to je ujedno juče bila i glavna tema skoro svih političkih dešavanja u zemlji.

Socijalistička partija Srbije, kako prenosi Beta, utvrdila je kadrovska rešenja za novu Vladu Srbije, izjavio je Ivica Dačić. „Ja ću biti kandidat za prvog potpredsednika vlade i ministra policije, Milutin Mrkonjić će biti ministar infrastrukture, Žarko Obradović ministar prosvete, a Petar Škundrić ministar rudarstva i energetike”, rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva stranke …

@@@@@@@

Ukoliko nova vlast ne uvede tri nivoa kontrole rada tajnih službi, parlamentarni, upravni i sudski, možemo i sledećih godina da očekujemo nastavak njihovog osamostaljivanja, kao i političke manipulaciije i podršku organizovanom kriminalu, što je i do sada dopiralo iz iz ovih službi – složni su u oceni sagovornici „Blica nedelje“.

– Srpske tajne službe su duboko privatizovane i u partijskom vlasništvu. Kada jedna stranka dobije mandat i postavi svog šefa, ona želi da ima potpunu kontrolu i samim tim su službe, suprotno njihovoj osnovnoj funkciji, generatori kriminalnih radnji i korupcije. Bilo koji naš pokušaj da kontrolišemo rad BIA, na primer, zavisi od dobre volje ljudi na čelu službe i njihovih naredbodavaca, a to je ćorsokak – kaže analitičar Aleksandar Radić …

@@@@@@@@

NOVA vlada, bar prema onome što se moglo čuti prethodnih nedelja, postavila je kao svoja dva osnovna cilja visoka socijalna davanja i privrednu efikasnost. Ekonomski, ova dva cilja su apsolutno konfliktna i teško je predvideti kako će, u tom smislu, vlada funkcionisati – kaže za „Novosti“ ekonomista prof. dr Danilo Šuković.
* Ne verujete da vlada može biti u isto vreme reformska i potpuno socijalno odgovorna?
– To je sigurno nemoguće. S jedne strane, treba da podmirite očigledno uvećanje socijalnih davanja, a da, s druge strane, brinete kako ćete postići veći rast društvenog proizvoda. Mislim da će balansiranje između ta dva antipoda biti najveći izazov.

@@@@@@@

Beograd — U julu i avgustu u saobraćajnim nesrećama može da pogine 200 ljudi, a više od 4.000 da bude povređeno, ukoliko država ne preduzme hitne mere, piše „Blic“.

„Neophodna je intenzivnija policijska kontrola saobraćaja, pojačana medijska propaganda i hitno donošenje novog zakona o bezbednosti saobraćaja“, kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. On dodaje da je, po bezbednosti saobraćaja, Srbija na dnu evropske i svetske lestvice.

„Na 100.000 vozila imamo 46 poginulih. To je pet puta više žrtava nego u Velikoj Britaniji, ili sedam puta više u odnosu na Norvešku. Po ovim neslavnim brojkama, od zemalja u okruženju, samo je Crna Gora ispred nas“, navodi on …

Najnoviji pregled dnevne štampe preuzet sa Vesti dana