Како сам систематски уништен од идиота

Шта ли ће Обама
да мисли о нама?
Баш ме много дупе боли
да л’ нас мрзи, да л’ нас воли?
Изазивач светског рата
можда црни демократа?
Ил’ можда републиканац?
Свакако Американац.
Биће рата, нема мира
док не стигну до Сибира.
Преживелих биће
само теоретски,
овај рат је коначан,
последњи и светски.
На планети
без памети.
Библијско пророчанство,
нестаје човечанство.
Црне слутње, црна слика,
да прогласи победника
неће моћи нико,
нема нас толико.
Узалуд жеље у зиду плача,
зид пуца као да је од гипса,
на хоризонту четири јахача
знам да долази апокалипса.

Тачно је да сам задрти присталица теорије завере, али, такође, тачно је да прилично велики број људимисли на сличан начин. Мене импресионира себичност светских владара (око 2.000 моћних и утицајних људи) и њихова неспособност да виде даље од сопственог носа.

Пре неки дан напунио сам 56 година и могу комотно да кажем да сам проживео интензивно бар једно три живота. Дакле, не жалим себе и своју генерацију, жао ми је наше деце и унука којима се систематски руши систем традиционалних вредности (вера, љубав, нација, породица, идентитет…), а натурају им се неке нове, још од малих ногу преко цртаних филмова.

Зар стварно желите да вам деца личе на телетабисе? Зар стварно мислите да су демократију измислили потомци авантуриста, криминалаца и вуцибатина који су „открили” нови свет, побили домороце и опљачкали све што је тамо вредело?

Зар вам можда импонује доминантна и арогантна светска велесила састављена од европског талога, у којој су народни хероји (пардон историјске личности) убице и криминалци Џеси Џемс, Били Кид и Буфало Бил?

Зар вам није јасно да је Буш лутка на концу и да није прави председник САД. Јасно је да га је поставила на трон та мањинска група себичних и за себе паметних владара из сенке.

Оно што највише смета властима у Америци јесте то што болују од комплекса више вредности. Земља испошћена, Арапи откидају са ценама нафте, а преко пута недирнути Сибир, пун свега и свачега и, нажалост, део Русије. Све би ишло много лакше када би на челу Русије био Јељцин или неко њему сличан. Овако, Амери су принуђени да стартују на Сибир индиректно, преко Европе и бивших совјетских република. Косово је било мали тест могућег сукоба у односу на Грузију. При том су сви заборавили да Русију води Путин који се сада зове Медведев. Тако су, уместо Американаца, Грузини добили и те како добре батине. Америка и Европа су неубедљиво протестовале, а Русија је остала мртва хладна и, позивајући се на срамни преседан Косова, признала је независне државе Јужну Осетију и Абхазију због којих је наводно избио сукоб.

Сад бих се мало вратио на начин како Путин решава проблеме. Терористи упадну у позориште, Путинови специјалци побију терористе, али страда и један број гледалаца. Терористи упадну у школу, Путинови специјалци побију терористе, али страда и један број киднапованих.

Иако Американци још увек потцењују руску војну силу, а прецењују своју, ипак су схватили да је боље да као „топовску храну” користе новопечене савезнике НАТО-а. Сасвим довољно америчких војника вратило се кући у пластичним врећама. Није то политички много популарно, боље је да, као на Косову, ни крив ни дужан погине Украјинац бранећи америчке интересе.

Гледајући како НАТО опкољава Русију и знајући да Руси неће бирати средства и начин да се бране немам разлога да будем оптимиста. Све је мање наде да ће победити разум и све је више шанси да ће људска раса извршити колективно самоубиство.

Схватите ме како год хоћете.

Борисав, пион у туђој партији шаха, Ђорђевић.

Борисав Ђорђевић / Политика
[објављено: 07/11/2008]