Биометрија за почетнике

Уколико експертска група  половином октобра да позитивну оцену приликом посете која ће бити уприличена негде у октобру, Европска комисија ће предложити Савету министара 1. децембра, укидање виза за грађане Србије и то од 1. јануара следеће године – рекао је недавно високи званичник Европске Уније Жак Баро познатији као потпредседник Европске комисије за питања правде, слободе и безбедности.

Нешто покушавам да се сетим, имамо ли ми овакву функцију, именованје илу службу. Имамо свега и свачега, сто тридесет министарстава и цео један град службеника у Влади али не знам да ли имамо то- опомените ме ако грешим. Ипак то није толико важно у овој причи- за сада.

Негде почетком јула ове године био сам и још увек сам помало неповерљив према свему што причају у вези либерализације визног режима али спреман сам уколико се покаже да грешим,  господину Бароу лично да се извинем и почастим га једним пићем у било којој земљи Европе. Резултат таквог мог размишљанја можете воидети овде.

Када сам прочитао д а је будућност нас грађана Србије у ЕУ узајамно условљена борбом против корупције и криминала, постало ми је јасно чему треба да послужи ужурбани и изненадни „Дефинитивни обрачун са криминалом“ који су Ивица Дачић и Борис Тадић тако помпезно најавили. Решили они да нам то смета и да тога не треба више бити и „чича мича- готова прича“.

Значи, опасни момци треба мало да смање доживљај и буду фини неко време док ово све „не легне“ па после видећемо ко ће с ким, против кога и због чега да се интегрише, ко ће где да се придружује и који је интерес грађана Србије у свему томе.

У свакој другој комбинацији или тумачењу никако не разумем како би нешто што постоји деценијама, нешто што је организовано и нарушава чак интересе једне државе, могло бити елиминисано, дефинитивно заустављено или искорењено за само два месеца када би одлука о либерализацији требала бити донешена.

Исто тако већ се данима онако испод стола и ненаметљиво помиње да је издато само 1,1 милион нових биометриских паспша али да држава није била у могућности да обезбеди више – нечега, што је страшно важно за израду, издавање и доделу истих. Није ни важно, али важно је да се са старим пасошима, којима се опет продужава рок важности до краја идуће године, неће моћи путовати без виза. Интересантно.

Време пролази, услови се мењају и допуњују а неки се једноставно и не помиљу. Да ли је проблем Младића намерно „мало заборављен“ у оквиру акционог плана и обећања да ће ускоро бити и он доступан органима безбедности – не знам.

Остаје нам да наредна два месеца уредно стрепимо над овим проблемом, не обраћамо пажњу на неке друге небитне егзистенцијалне глупости а после нове године- шта буде. У сваком сличају биће јела. пића, весеља а остало – лако ћемо.

Лично бих заиста волео да нам Европска Унија честита нову 2010, али …

п.с.

Из Википедије, слободне енциклопедије

Биометрија је студија свих фактора који одређују могући животни развој појединца.