А Србија ћути

Када су Америка и већина земаља Европске уније признале Косово као независну државу и погазиле међународно право, одузимајући део територије једној сувереној земљи, наши политичари и аналитичари изговорили су много оштрих речи. У знак протеста повучени су амбасадори из европских и других земаља, јасно је стављено до знања да Србија никада неће одустати од Космета и, што је било важно, упозорено је како ће примером Косова поћи многи сепаратистички покрети.

Покушај Грузије да блицкригом поново успостави суверенитет над Јужном Осетијом изазвао је Русију да војно интервенише и порази Сакашвилија који се надао да ће му помоћи амерички пријатељи који су га можда и подстакли да баци рукавицу Москви. Руси су реаговали изузетно оштро, показавши да су спремни да бране своје, и интересе Осетина. Свет није толико забринуо пораз Грузије, већ одлучност Русије.

Руси су годинама, бранећи Србију, њен суверенитет и територијални интегритет, упозоравали да нема „јединствених случајева“ у међународној политици и да ни Космет неће остати усамљен случај. Искористили су све што су Америка и друге западне земље протеклих деценија радиле и говориле о Југославији и поводом Југославије, подсетили су на бомбардовање СРЈ 1999. године, на то да су тада њихове снаге користиле несразмерну силу и гађале цивилне циљеве, убијајући при томе и жене и децу, те да су у фебруару ове године Србији одузеле део њене територије. Када су се западне силе почеле позивати на међународно право и правду и заштиту суверенитета и територијалног интегритета Грузије, Русија их је подсетила и на Ирак и Авганистан и на кршење међународног права.

За све то време, званични Београд (са изузетком Оливера Ивановића) ћути. Тренутак јесте деликатан, а све што би могао да каже, Београд је већ рекао у фебруару ове године поводом самопроглашења Косова – да је реч о опасном преседану који се неће ту зауставити, као и да једностране одлуке подстичу сепаратизам у свету.

Русија вероватно и не тражи директну подршку од Србије, али би овој великој земљи, која наш суверенитет и интегритет брани, понекад више него ми сами, и те како пријало да је неко на власти у Београду јавно рекао „да је Србија упозоравала САД и ЕУ на све последице кршења међународног права”.

Но, и дела говоре. Француски министар Кушнер нам је јасно дао до знања да жели да нас одврати од намере да тражимо мишљење о легалности признавања Косова од Генералне скупштине УН, односно Међународног суда правде. Нисмо одустали.

Зејнел Зејнели
/ Политика / Погледи
[објављено: 15/08/2008]